BLOM ZIET IETS - 02 | Dat ene huis en hoe het daar zo kwam

[locatie: Maasmechelen, België]

Ze had haar bezoek aan de stoffenmarkt niet vooraf gepland: ze kwam er toevallig bij uit. Er waren vrouwen met bontjassen. Er waren – vlakbij de kramen – Mercedessen met champagnelederen bekleding. Er waren felgekleurde kartonnen borden met dikke zwarte letters: WINTERSOLDEN. Natuurlijk moest haar hand de fluwelen stoffen even strelen, maar het was de vitragestof die haar aandacht het meest trok. Zulke prachtige stof voor slechts 199 frank per strekkende meter! Ze kocht alles wat er nog op de rol zat.

Ze berekende hoe groot het raam zou moeten worden om alle stof te kunnen gebruiken. Terwijl haar naaimachine op volle toeren draaide, startte haar man een zoektocht naar een geschikt raam. Dat was nog niet eenvoudig, omdat de meeste ramen simpelweg te klein waren, en ze dan de zo zorgvuldig genaaide gordijnen niet de aandacht zouden geven die ze verdienden. Uiteindelijk vond hij een passend aluminium kozijn bestaande uit een raam en een deur – de ruiten inclusief.

Een jaar eerder had het stel de rechten verworven voor het bebouwen van een terrein langs de ook toen al drukke Rijksweg. Een weg, met aan weerszijden een karakteristieke strook van 50 meter breed reserve-asfalt. Deze ging dienst doen als onderhoudsvrije voortuin, net als bij de meeste andere huizen daar.
Met beton en enkele tegels werd het licht glooiende terrein geëgaliseerd, waarna ze hun raam konden plaatsen. De gordijnen pasten precies.
Er werd een handige neef ingezet om het huis verder te voltooien. Hij bouwde enkele muren, een extra verdieping en een dak. Bijna was er ruzie ontstaan over het siermetselwerk tussen de ramen boven: deze opsmuk zou de aandacht te veel afleiden van het raam en de gordijnen. Om die reden is de voorgevel toen neutraal wit geschilderd.

Zo begonnen zij decennia geleden hun wooncarrière, en zo wonen ze nu nog. De weg. Het huis. Het raam. De gordijnen.
Die alomtegenwoordige vitragegordijnen, die hen zicht verschaffen op de buitenwereld die Rijksweg heet, en die – tegelijkertijd – voor die buitenwereld steeds vraagtekens blijven communiceren.
 

|  Datum: 2017-12-07  |  Labels: Observaties  Publicaties  Kunstprojecten  Blom ziet iets  |  Overzicht van alle publicaties  |



Reacties:

Fantastisch verhaal Marcel, kortom een inspirerend huis! Heeft de handige neef een maatvoeringsfoutje gemaakt en de gevel niet parallel aan de nok gelegd?

| reactie van: Twan Verheijen | Datum: 2017-12-08 17:24:04 |


Wauw, wat prachtig Marcel! Zie het helemaal voor me, die mensen, dat huis, dat samenzijn.

| reactie van: Anna Van de W | Datum: 2017-12-08 10:17:06 |




Reageren:
















   
zoeken volgende vorige