Geen kunstopdracht in Etten-Leur

Gisteren kwam het telefoontje uit Etten-Leur waarop ik lang had gewacht. Maar de boodschap was niet fijn: de kunstcommissie heeft helaas niet voor mijn ontwerp gekozen. Ik was één van drie kunstenaars die nog in de race was voor een kunstwerk in de openbare ruimte: zie voorgaande nieuwsitems op mijn website.
De opdracht leek speciaal voor mij geschreven: gevraagd werd een kunstwerk voor de wijk, met 'het verhaal van de plek' en het betrekken van de omgeving. Het is mijn geboortegrond, en dus heb ik heel veel aandacht, tijd en liefde in mijn voorstel gestoken.
Ik wens de kunstenares die de opdracht binnenhaalde alvast veel succes en zal haar persoonlijk feliciteren. Ik ben benieuwd naar haar ontwerp.
 

|  Datum: 2019-01-16  |  Labels: |


Aangepast schetsontwerp Etten-Leur ingediend

Op enkele tientallen meters van de plek waar Vincent van Gogh zijn schilderscarrière begon, presenteerde ik 10 december mijn ontwerp voor een kunstwerk in Etten-Leur. Ook twee andere kunstenaars presenteerden hun ontwerp. Half januari 2019 wordt duidelijk welke van de drie ontwerpen mag worden gerealiseerd.
 
In augustus had ik ook al een schetsontwerp ingediend en gepresenteerd, maar de kunstcommissie heeft toen geen keuze kunnen maken uit de voorstellen, die alledrie even goed waren. Net als de twee andere kandidaten mocht ik terug naar de tekentafel om een verbeterd ontwerp te maken.
 
De basis van mijn ontwerp blijft hetzelfde. Het is een ensemble van verschillende objecten in een park, maar in plaats van 6 objecten zijn het er nu 5: een pilaar en 4 ‘tafels’. Door het weglaten van één tafel kon ik de andere vier een slag groter en robuuster ontwerpen.
Voor de pilaar had ik aanvankelijk een project bedacht met voortdurend wisselende kunstuitingen vanuit de wijk daar bovenop. Nu heb ik dat aangepast: mijn idee is dat kinderen uit de wijk een kunstwerk ontwerpen (bijvoorbeeld via een project op school), dat ik vervolgens ga maken en dat permanent op de pilaar komt. Dat kunstwerk moet gaan over ‘jouw wijk van de toekomst’, waarmee het een mooie tegenhanger vormt van de tafels, die vertellen over het verleden van de wijk.
De opdracht van de gemeente was om een kunstwerk voor de wijk Banakkers te maken. Mijn ontwerp is dus een kunstwerk voor de wijk, over de wijk en met de wijk, zodat het ook van de wijk wordt.
De titel van het werk, ‘Banmade’, verwijst naar een stokoude benaming voor omsloten agrarische percelen, kenmerkend voor die plek honderden jaren geleden, en waar ook de naam Banakkers van afgeleid is. Tegelijkertijd is deze titel een soort verbastering van ‘Made in Banakkers’, en daarmee doel ik op het hierboven omschreven samenwerkingsproject met kinderen.
 
Wordt vervolgd…!
 

|  Datum: 2018-12-11  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk in ontwikkeling  Werk op locatie  |


Uitstel beslissing kunstwerk Etten-Leur

Nieuws over mijn ontwerp voor een kunstwerk in Etten-Leur... of eigenlijk: nog geen nieuws.

De kunstcommissie zou medio september beslissen welk ontwerp van de 3 geselecteerde kunstenaars gerealiseerd mag worden. De commissie kwam er niet uit.
Ik mag nu, net als de andere twee kunstenaars, terug naar de tekentafel om - gewapend met de specifieke opmerkingen van de commissie - het ontwerp te verbeteren.
Verbeterd ontwerp, presentatie en beslissing schuiven nu op naar december.
 
Wordt vervolg dus!
 

|  Datum: 2018-09-22  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


Mobiel Kladblok Doetinchem opgeleverd

Geen kunst met de grote K, maar als kunstenaar werk ik ook graag aan opdrachten als deze: toegepaste kunst.
Dit mobiele kladblok ontwierp en maakte ik voor de gemeente Doetinchem. Ik heb het begin september opgeleverd. Het College van B&W is het meteen gaan gebruiken.

Ik heb met metalen kokers en profielen een frame gelast en daar stukken van een oude fiets en oude metalen kastjes en lades aan toegevoegd.
Het karretje wordt in Doetinchem ingezet voor de campagne rond de nieuwe Omgevingswet. Het komt steeds op andere plekken, voorlopig eerst binnen het stadhuis.
Ik werkte in dit project samen met communicatiebureau Vuurwerk en tekstbureau De Huurwoordenaar. Behalve een kolossaal kladblok, gemaakt bij Schut Papier, zijn er allerlei digitale toepassingen in en aan de kar.


 

|  Datum: 2018-09-13  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  |


|  Overzicht van alle nieuwsitems  |

   
zoeken volgende vorige