BLOM ZIET IETS - 01 | De beste sculptuur van Smallingerland

[locatie: Drachten, Nederland]

Via provinciale wegen en bedrijventerreinen kwamen wij waar we moesten wezen. Het weer suf. De parkeerplaats leeg. De handen koud. Het geluid van winterschoenen op modderpaden.

Daar stond hij ineens. Of zij. Ja, daar stond zij. Haar slanke maar robuuste gatenschil. Te elegant om ui genoemd te worden. Maar ‘bol’ is ook niet de juiste benaming.
Zo’n 225 kilometer naar het zuidwesten en 40 jaar geleden stond ik bovenop haar. Kroop ik door haar heen. Hield ik de wacht, terwijl vriendinnetjes het paaldansen uitvonden. >>
 
De beste sculptuur van Smallingerland
 
Nergens heb ik haar later nog gezien. Vrijwel overal in Nederland waar ze stond, moest ze weg. Gedreven door vrees, voorzichtigheid en vernieuwzucht werd ze losgeschroefd van sokkels. Uitgegraven. Weggeslepen. Weggesleept.
In haar plaats kwamen alternatieven die de toets der certificering konden doorstaan. Gecertificeerde kunststof platen, gecerticifeerde palen, gecertificeerde schroefdoppen en een gecertificeerde constructie. En als het maar niet op kunst lijkt.
 
En zij dan? Zij ís kunst! Al is het exemplaar hier ook niet helemaal origineel. De zes doppen die steeds in het tweede gat van boven zijn bevestigd horen er niet in. Ze voorkomen ongelukken maar detoneren met haar vormen.
Denk die doppen weg. Volg haar lijnen. Schilder haar desnoods in je gedachten. Zie hoe haar schepper erin is geslaagd met weinig materiaal een object voort te brengen met precies de juiste verhouding tussen dicht en open. Stel vast hoe optimaal de balans is tussen het innemen van ruimte en het creëren van een ruimte. Sculpturale kwaliteit.
 
Ze zou passen in een fraai park of plantsoen. Of op een stadsplein, mogelijk in een groter formaat.
Het exemplaar hier kreeg een vijvertje. Ontstond dat door overvloedige regen en een slechte afwatering? Of is hier daadwerkelijk een vijvertje dat nu bijna opgedroogd is? Als sculptuur zal ze in een grotere vijver goed passen. De sokkel dan niet zichtbaar.
Voor wie er een in z’n depot heeft staan: haal haar eruit, knap haar op, geef haar de plek die ze verdient.
Behandel haar als kunst. Pleeg plagiaat.
 

|  Datum: 2017-12-01  |  Labels: Observaties  Publicaties  Kunstprojecten  Blom ziet iets  |  Overzicht van alle publicaties  |Reacties:

Wat een mooie dame inderdaad, jammer dat de kinderen het vandaag de dag moeten doen met de veilige wipkip. De certificeringsdrang en angstcultuur leidt tot vlakheid en cultuurarmoede.

| reactie van: Twan Verheijen | Datum: 2017-12-03 09:31:44 |
Reageren:   
zoeken volgende vorige