BLOM ZIET IETS - 04 | RGB 99-112-84

[locatie: Duisburg, Duitsland]

Het is vrijdagnamiddag en daar is de kleur weer. Zeker weten dat dít de kleur is. Olijfgroen-grijs. Vandaag de kleur van vrijwel alles wat geen lucht is. De pas geschilderde portiekflats. Het wegdek. In zekere zin ook de bomen.
Het licht van boven heeft zich een weg weten banen door de hoge luchtvochtigheid om uiteindelijk het asfalt te bereiken. Toch glansrijk, zoals de straat erbij ligt deze vrijdag.Het is vrijdagnamiddag en daar is de kleur weer. Zeker weten dat dít de kleur is. Olijfgroen-grijs. Zoals in september 1971. Het jaartal is niet geheel zeker, maar absoluut zeker is dat het ook een vrijdagnamiddag was. De thee was sterk. Het koekje slap. Bijna geen nagellak meer op de teennagels van haar nichtje.
Elke vrijdag schoof de ganse familie aan in de woonkamer van oom Günther. Die had al een kleurentelevisie. Een kleurentelevisie met een gebrek. Het enthousiasme over de kleuren op het scherm had geleid tot veelvuldig gebruik van het schuifje waarmee de kleurverzadiging ingesteld kon worden. Juist op het moment dat de waarde -8 was bereikt, kwam het schuifje vast te zitten. Olijfgroen-grijs. Nauwelijks verzadigd. En zo bleef het jarenlang.
Waar de meeste kleurentelevisies deden waarvoor ze waren uitgevonden – kleur brengen in het leven van de kijkers – bereikte Günthers toestel het omgekeerde effect: in elk geval bij onze hoofdpersoon van deze vrijdagnamiddag.
 
Bij de woningcorporatie waar ze nu werkt, is ze kort geleden opgeklommen naar de functie 'Adviseur kleurstelling vastgoed'. Waar zij eerder kleuradviezen gaf voor enkele voordeuren, raamkozijnen of een balustrade, heeft ze nu zowaar de opdracht gekregen om alle portiekflats in een wijk van een bindend en onomkeerbaar kleuradvies te voorzien.

Het is vrijdagnamiddag. Op haar bureau een kop sterke thee, een slap koekje. Schuin tegenover een collega met nauwelijks nog nagellak op haar teennagels. Terwijl haar muis rondjes draait door de kleurenmodus, draaien haar gedachten naar de TV van oom Günther. Met een ferme klik selecteert ze RGB 99-112-84. Zeker weten dat dít de kleur is. Olijfgroen-grijs.
De muisklik duurde 0,2 seconden, de schilderklus 2 maanden, de collectieve depressie van de wijk 20 jaar.
 

|  Datum: 2017-12-22  |  Labels: Observaties  Publicaties  Kunstprojecten  Blom ziet iets  |  Overzicht van alle publicaties  |Reacties:

Nog mazzel dat oom Gunters kleurenschuifje niet op RGB(254, 79, 197) is blijven hangen.......

| reactie van: Twan Verheijen | Datum: 2017-12-23 15:58:01 |
Reageren:   
zoeken volgende vorige