Ontwerp voor Etten-Leur gepresenteerd

Op 27 augustus presenteerde ik mijn schetsontwerp voor een kunstwerk in Etten-Leur, voor de achtkoppige plaatselijke kunstcommissie.
Ik ben één van de drie kunstenaars die werd geselecteerd om een schetsontwerp te maken. Ook de twee anderen hebben die avond hun ontwerp toegelicht. Half september maakt de commissie een keuze.

Het kunstwerk is bedoeld voor de wijk de Banakkers, die grotendeels in de jaren ‘60 en ‘70 werd gebouwd. Mijn ontwerp is een ensemble van 6 objecten: een pilaar en 5 tafels. Elk verwijzen ze naar een stuk geschiedenis van de wijk en het gebied, en ze geven een voorzet voor verhalen. Natuurlijk zitten er autobiografische elementen in het werk: ik ben in deze wijk geboren en opgegroeid, op 200 meter van de locatie waar het kunstwerk is bedacht. Wat zou het gaaf zijn juist hier een werk te mogen realiseren!
De titel van het werk, ‘Banmade’, verwijst naar een stokoude benaming voor omsloten agrarische percelen, kenmerkend voor die plek honderden jaren geleden, en waar ook de naam Banakkers van afgeleid is. Tegelijkertijd is deze titel een soort verbastering van ‘Made in Banakkers’, en daarmee doel ik op het 'bottom-up' samenwerkingsproject dat onderdeel van mijn ontwerp is. Ik nodig kinderen en wijkbewoners (via scholen, verenigingen etc.) uit om periodiek tijdelijke kunstuitingen te plaatsen op de pilaar. Zo ondergaat die dus regelmatig een gedaanteverwisseling.
De pilaar is overigens een replica van de pilaren uit de voormalige Heilig Hartkerk die hier stond.
Hier zie je wat impressies en de maquettes van de verschillende objecten.
Ik maakte ook een kort - voor mij nogal nostalgisch - filmpje bij mijn schetsontwerp. Dat kan je hier bekijken.

Binnenkort meer hierover...!


|  Datum: 2018-08-28  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk in ontwikkeling  Ruimtelijk werk  Werk op locatie  Kunstprojecten  ||  Terug naar recent nieuws   |  Overzicht van alle nieuwsitems  |

   
zoeken volgende vorige