Aangepast schetsontwerp Etten-Leur ingediend

Op enkele tientallen meters van de plek waar Vincent van Gogh zijn schilderscarrière begon, presenteerde ik 10 december mijn ontwerp voor een kunstwerk in Etten-Leur. Ook twee andere kunstenaars presenteerden hun ontwerp. Half januari 2019 wordt duidelijk welke van de drie ontwerpen mag worden gerealiseerd.
 
In augustus had ik ook al een schetsontwerp ingediend en gepresenteerd, maar de kunstcommissie heeft toen geen keuze kunnen maken uit de voorstellen, die alledrie even goed waren. Net als de twee andere kandidaten mocht ik terug naar de tekentafel om een verbeterd ontwerp te maken.
 
De basis van mijn ontwerp blijft hetzelfde. Het is een ensemble van verschillende objecten in een park, maar in plaats van 6 objecten zijn het er nu 5: een pilaar en 4 ‘tafels’. Door het weglaten van één tafel kon ik de andere vier een slag groter en robuuster ontwerpen.
Voor de pilaar had ik aanvankelijk een project bedacht met voortdurend wisselende kunstuitingen vanuit de wijk daar bovenop. Nu heb ik dat aangepast: mijn idee is dat kinderen uit de wijk een kunstwerk ontwerpen (bijvoorbeeld via een project op school), dat ik vervolgens ga maken en dat permanent op de pilaar komt. Dat kunstwerk moet gaan over ‘jouw wijk van de toekomst’, waarmee het een mooie tegenhanger vormt van de tafels, die vertellen over het verleden van de wijk.
De opdracht van de gemeente was om een kunstwerk voor de wijk Banakkers te maken. Mijn ontwerp is dus een kunstwerk voor de wijk, over de wijk en met de wijk, zodat het ook van de wijk wordt.
De titel van het werk, ‘Banmade’, verwijst naar een stokoude benaming voor omsloten agrarische percelen, kenmerkend voor die plek honderden jaren geleden, en waar ook de naam Banakkers van afgeleid is. Tegelijkertijd is deze titel een soort verbastering van ‘Made in Banakkers’, en daarmee doel ik op het hierboven omschreven samenwerkingsproject met kinderen.
 
Wordt vervolgd…!
 


|  Datum: 2018-12-11  |  Labels: Ruimtelijk werk  Werk in ontwikkeling  Werk op locatie  ||  Terug naar recent nieuws   |  Overzicht van alle nieuwsitems  |

   
zoeken volgende vorige